dinsdag 22 februari 2011

Zondag Poolshoogte genomen.


Een blik over de bossen aan de voet van de toren.


De toren vanaf de voet gezien.

De Poolshoogte is een heuvel met uitkijktoren in boswachterij Odoorn in de gemeente Borger-Odoorn, provincie Drenthe.

In 1934, bij de tweede ontginningsfase van het gebied, werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 15 meter hoogte opgeworpen, naar een ontwerp van zijn zoon, die ook de naam had bedacht.
De "klus" werd verricht vanuit de werkverschaffing. De arbeiders moesten dit aanvankelijk met schop en kruiwagen doen. Een journalist die het opwerpen van de heuvel beschreef noemde het, vanwege de bloedblaren aan de handen van de arbeiders, de Bloedberg van Exloo. Deze officieuze naam wordt nog steeds gebruikt.
De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP. Naar de top leiden twee paden die een zogeheten dubbele helix vormen. Vanaf de top kon de jonge aanplant in de omtrek goed in gaten gehouden worden: men kon er "poolshoogte nemen".
Omdat het uitzicht door groeiende bomen werd belemmerd is er in 1968 een brandwachttoren op de heuvel gebouwd. Deze toren was een voormalige toren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De toren verloor zijn functie en werd in 1999 afgebroken. In 2000 werd er een nieuwe uitzichttoren gebouwd die werd opengesteld voor het publiek.